Ratikkamuseo
Töölönkatu 51 A • Joka päivä • Vapaa pääsy
Yli sadan vuoden ajan raitiovaunut ovat kolistelleet pitkin Helsingin katuja. Hyppää kyytiin jännittävälle matkalle ratikoiden maailmaan!
Uudistunut ratikkamuseo on täynnä hauskaa tekemistä etenkin lapsille ja vanhassa ratikkahallissa riittää tutkittavaa ja koettavaa myös muille Helsingin historiasta ja raitiovaunuista kiinnostuneille.
Ratikkamuseossa mielikuvitus on helppo päästää valloilleen. Uudessa Sisulaattori-ratikkasimulaatiossa pääset kuskin tai rahastajan paikalta aikamatkalle menneisyyden Helsinkiin. Videoiden ja äänitehosteiden mukana siirryt hetkessä olympiahuumaan, sota-ajan reitille ja 1970-luvun Vanhalle ylioppilastalolle. Lapset ja lapsenmieliset voivat itse ajella leikkialueen Helsinki-kartalla ja harjoitella lipun leimaamista vanhan ajan malliin. Pysäkeillä voi seisahtaa lukemaan ja oppimaan lisää raitiovaunuista ja Helsingistä.
Näyttelyssä on viisi pysäkkiä, joilla pääset tutustumaan eri aikojen ratikoihin ja joukkoliikenteen Helsinkiin.
Vaunuja museossa on kuusi: mukana on esimerkiksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteen aito hevosvetoinen vaunu, Helsingin olympialaisten aikaan viimeksi käytössä ollut avoperävaunu ja vuosina 1900–1901 valmistettu saksalainen Kummer-moottorivaunu, joka on myöhemmin muutettu perävaunuksi. Näyttelyssä pääsee myös kurkistamaan joukkoliikenteen tulevaisuuteen.
Ratikkamuseon tiloja on uudistettu muutenkin kuin näyttelyn osalta: aulassa on nyt lokerikot ja tila eväiden syöntiin ja museossa on myyntikärry, josta voi ostaa vaikka ratikan pienoismallin tai ratikkakassin. Myynnissä on esimerkiksi uusi Tarinoita ratikoista -lastenkirja, joka kertoo hauskalla tavalla Helsingin ja ratikoiden historiasta ja vastaa lasten usein esittämiin kysymyksiin.
Ratikkamuseon yhteydessä sijaitsee Kulttuuritehdas Korjaamo, jossa järjestetään satoja kulttuuritapahtumia vuodessa: teatteria, kuvataidetta ja musiikkia. Ratikkamuseossa järjestetään paljon yksityistilaisuuksia, joten tarkista poikkeukselliset aukioloajat ennen vierailua.
Ratikkamuseon taustaa
Ennen sähköratikoiden aikaa, 1800-luvun lopulla, Ruusulan huvila-alueella oli hevostallit ratikkahevosineen sekä vaunuvaja, pesutupa, öljyvarasto ja satulaverstas. Sähköraitiotieliikenteen alkaminen merkitsi alueen muuttumista uudenaikaiseksi hallialueeksi. Vuonna 1900 valmistui vaunuhalli, nykyinen Ratikkamuseo, joka on arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelema.
Tiilinen rakennus laakeine satulakattoineen ja yksinkertaisine koristeineen on tyypillistä 1800-luvun lopun teollisuusarkkitehtuuria. Rakennuksen kummassakin päässä oli alun perin ovet, joten vaunut voitiin ajaa sen läpi. Lisäksi rakennuksessa toimi hevosten kengityspaja. Museona rakennus on toiminut vuodesta 1993.
Kävijöiden kommentteja
”Ratikkamuseo on lapsesta paras museo ikinä.”
”Mukulakivilattia!”
”Tämä museo on niin ihanan helsinkiläinen ja todellinen matalan kynnyksen paikka. Kerta kaikkiaan loistava.”